Aktualności

Przedstawienie dla przedszkolaków

Uczniowie klasy 2 i 3 biorą udział w ogólnopolskim projekcie edukacyjnym "Zdrowo jem, więcej wiem," który odbywa się pod Honorowym Patronatem Pierwszej Damy, Agaty Kornahauser- Dudy. Założenia projektu doskonale wpisują się w podstawy programowe Ministerstwa Edukacji Narodowej. Głównym celem jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.
Projekt trwa cały rok i jest podzielony na 3 etapy: jesień, zima i wiosna.
W ramach realizacji projektu "jesień" uczniowie poznawali walory zdrowotne warzyw i owoców. Doświadczali obecność wody w organizmie człowieka. Chętnie, z wielkim zaangażowaniem przygotowali inscenizację "Na straganie." Swoją aktorską grą popisali się przed przedszkolakami i uczniami klasy pierwszej. Aktorów nagrodzono brawami. Dziękujemy rodzicom za pomoc w przygotowaniu rekwizytów.

 

Śladami ewolucji człowieka

Uczniowie klas II, IV i VI  17 stycznia udali się wraz z opiekunami do Krasiejowa, by tam  uczestniczyć w warsztatach w ramach projektu "Odkrywcy sekretów nauki". Była to niezwykła podróż w czasie podzielona na kolejne etapy:
I poczekalnia, w której czekały gry i animacje,
II prom kosmiczny, który zabrał nas w kosmos,
III początki tworzenia się człowieka.

Dzieci uczestniczyły również w warsztatach plastycznych, podczas których mogły naszkicować amonit czyli wymarły głowonóg. Z wielką uwagą podziwiały wystawę poświęconą rozwojowi naczyń, sztuki czy pisma.
Na zakończenie tej niezwykłej przygody organizator poczęstował wszystkich pysznym obiadem.
Wyjazd bardzo udany, dzieci zadowolone i z większą wiedzą o naszych przodkach bezpiecznie wróciły do swoich domów.

 

Maleńka Miłość się rodzi

21 grudnia o godz. 11  odbyła się szkolna wigilia poprzedzona misyjnymi jasełkami w wykonaniu przedszkolaków i uczniów naszej szkoły. Młodzi aktorzy wprowadzili nas w tajemnicę Narodzenia Bożej Dzieciny i przypomnieli , że Chrystus przychodzi do każdego człowieka. Następnie pani dyrektor złożyła wszystkim życzenia. Zaproszeni goście,pracownicy szkoły i  uczniowie podzielili się opłatkiem i zasiedli do pięknie nakrytych stołów , by wspólnie spożyć wigilijny obiad i poczęstować się pachnącymi pierniczkami. W tym świątecznym nastroju z nutką miłości do bliźniego udaliśmy się do domów.
Podziękowania dla wszystkich obecnych przy wigilijnym stole, dla pań kucharek za smaczny obiadek oraz kochanym rodzicom za nieocenianą pomoc.

 

Szlachetna Pomoc

W tym roku już po raz czwarty nasze serca okazały pomoc rodzinie 13 osobowej. Istotą szlachetnej paczki jest doraźna pomoc wybranej rodzinie. Wspólnymi siłami udało nam się spełnić maleńkie marzenia. Zebraliśmy artykuły spożywcze, środki czystości, artykuły szkolne, pościel, ręczniki i ubrania. Za pieniądze, które ofiarowali darczyńcy zakupiliśmy  kuchenkę elektryczną i zmywarkę, która przy tak licznej rodzince jest niezbędna.
Wszystkim za każdy gest dobrej woli, każdy dar i każdą złotówkę ogromne podziękowania w imieniu obdarowanej rodzinki.
W każdym z nas istnieje moc czynienia dobra

 

Święta tuż tuż .....

Uczniowie naszej szkoły wraz ze swoimi rodzicami mogli wykazać się pomysłowością i pracowitością - biorąc udział w konkursie na wykonanie szopki bożonarodzeniowej.
Na finał dotarło 8 szopek - każda piękna i jedyna w swoim rodzaju, była dekoracją szkoły w adwentowym oczekiwaniu na święta.
Oczywiście ciężka praca została nagrodzona, każdy uczeń otrzymał nagrodę niespodziankę i szóstkę z religii.
Dziękuję pięknie za serce włożone w wykonanie każdej szopki i podtrzymywanie tradycji.

 

Dzień Zdrowej Przekąski 2018

Co roku w naszej szkole odbywa się Dzień Zdrowej Przekąski. Głównym celem spotkania jest promocja zdrowego odżywiania się. Uczniowie poznają zdrowe przekąski, którymi można zastąpić słodycze. Uczniom uświadomiono, że  bakalie to nie tylko dodatek do ciast czy ozdoba tortów. Orzechy, migdały i suszone owoce - śliwki, morele, figi, rodzynki, daktyle - powinny stanowić stały element naszej diety. Bakalie stanowią bowiem źródło cennych wartości odżywczych - witamin, minerałów i błonnika - o czym przypomniała pielęgniarka szkolna p. S. Jarocka. Wszyscy mieli możliwość kosztowania rodzynek, moreli, daktyli, migdałów, żurawiny...Każdy częstował się ulubioną przekąską. Akcja odbyła się dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miasta w Leśnicy. Dziękujemy!

 

Strona 3 z 49

Gościmy

Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyka

Odsłon artykułów:
121664
Free business joomla templates